Bedrijfsprofiel van de Sonneclaer Hoeve


Hoeve Sonneclaer is het educatieve biologisch melkveebedrijf van de familie Mul. Ons bedrijf is gelegen in Zuidwest-Drenthe, vlakbij Hoogeveen. Barend, Tineke en Gerard Mul melken hier 80 koeien, die in de wintermaanden in een serrestal verblijven en de rest van het jaar in de wei lopen. Een serrestal is een stal waarvan de zijkanten open zijn. Het dak is gemaakt van een lichtdoorlatende folie, hierdoor krijgen de koeien veel licht, lucht en ruimte.

 

De biologische landbouw gaat uit van de kracht van de natuur zelf.

Met zo min mogelijk 'hulpmiddelen' worden er gezonde producten geproduceerd met een minimale belasting voor het milieu.

 

In de biologische melkveehouderij is onder andere weidegang verplicht. Er wordt minder krachtvoer per dier gebruikt. En er wordt zoveel mogelijk voer en krachtvoer op het eigen bedrijf geproduceerd, waardoor de biologische kringloop zoveel mogelijk gesloten blijft.

In het grasland wordt vaker gebruik gemaakt van klaver. Door het lage bemestingsniveau krijgt klaver meer kans zich te ontwikkelen. De voederkwaliteit van gras blijft zo op peil.


Op het bedrijf worden geen kunstmeststoffen en gewas- beschermingsmiddelen gebruikt. De kalveren worden groot gebracht met moedermelk inplaats van kunstmelk.

Het gebruik van antibiotica mag alleen op advies van de dierenarts.

Op Hoeve Sonneclaer ligt het antibiotica gebruik 5x lager dan het Nederlands gemiddelde.


Alle melk wordt verkocht onder het EKO-keurmerk. Alleen bedrijven die voldoen aan de normen die door Skal zijn bepaald komen krijgen het EKO-keurmerk. Vanaf het moment dat het bedrijf het EKO-keurmerk heeft, blijft Skal het bedrijf met onverwachte bezoeken controleren op het naleven van de normen. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-logo en het nieuwe europese biologische logo van het groene blaadje.

 

Nederlands logo  Europees logo

In de ijsmakerij verwerken wij een deel van de koemelk tot het
(h)eerlijkste roomijs, waaronder biologisch ijs. De overige melk gaat naar de biologische melkfabriek CZ Rouveen waar er veel soorten kruidenkaas van gemaakt worden.

Barend en Tineke Mul

biologische boerderijbiologische kaas