De boerderijen

 

Sonneclaer-ijs wordt gemaakt op de twee boerderijen van de familie Mul in Fluitenberg (Drenthe) en Warmond (Zuid-Holland)

 

Bedrijfsprofiel Hoeve Sonneclaer

Hoeve Sonneclaer is het educatieve biologisch melkveebedrijf van de
familie Mul. Ons bedrijf is gelegen in Zuidwest-Drenthe, vlakbij
Hoogeveen. Barend, Tineke en Stefan Mul melken hier 70 koeien, die in de wintermaanden in een serrestal verblijven en de rest van het jaar in de wei lopen. Een serrestal is een stal waarvan de zijkanten open zijn. Het dak is gemaakt van een lichtdoorlatende folie, hierdoor krijgen de koeien veel licht, lucht en ruimte.

De biologische landbouw gaat uit van de kracht van de natuur zelf.
Met zo min mogelijk 'hulpmiddelen' worden er gezonde producten
geproduceerd met een minimale belasting voor het milieu.

In de biologische melkveehouderij is onder andere weidegang verplicht. Er wordt minder krachtvoer per dier gebruikt. En er wordt zoveel mogelijk voer en krachtvoer op het eigen bedrijf geproduceerd, waardoor de biologische kringloop zoveel mogelijk gesloten blijft.
In het grasland wordt vaker gebruik gemaakt van klaver. Door het lage bemestingsniveau krijgt klaver meer kans zich te ontwikkelen. De
voederkwaliteit van gras blijft zo op peil.

Op het bedrijf worden geen kunstmeststoffen en gewas-
beschermingsmiddelen gebruikt. De kalveren worden groot gebracht met moedermelk inplaats van kunstmelk. Het gebruik van antibiotica mag alleen op advies van de dierenarts. Hoeve Sonneclaer is zelfs als één van de weinige melkveebedrijven in Nederland antibiotica-vrij.

Alle melk wordt verkocht onder het EKO-keurmerk. Alleen bedrijven die voldoen aan de normen die door Skal zijn bepaald komen krijgen het EKO-keurmerk. Vanaf het moment dat het bedrijf het EKO-keurmerk heeft, blijft Skal het bedrijf met (on)verwachte bezoeken controleren op het naleven van de normen. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-logo en het nieuwe europese biologische logo van het groene blaadje.

 

Nederlands logo  Europees logo

In de ijsmakerij verwerken wij een deel van de koemelk tot het
(h)eerlijkste  biologisch roomijs. De overige melk gaat naar de
biologische melkfabriek CZ Rouveen waar er veel soorten kaas van gemaakt worden.

Voor meer informatie over Hoeve Sonneclaer :www.sonneclaer.nl

Barend, Tineke en Stefan Mul

 

Bedrijfsprofiel Boerderij Boterhuys

 

Boerderij Boterhuys is het ouderlijk bedrijf van Mieke. Gerard en Mieke
zijn hier in 2019 naar toe verhuisd en hebben de boerderij omgeschakeld naar biologische landbouw. Gelegen in het Groene Hart met de zachte veenweide gronden en veel water is het een ideale broedplaats voor Weidevogels. We zetten ons op dit bedrijf daar ook graag voor in.
Daarnaast fokken we voor de nieuwste generatie melkkoeien de
oud-hollandse Gronigner Blaarkop

Voor meer informatie www.boerderijboterhuys.nl

biologische boerderijbiologische kaas